Orient osaa valmistaa kelloja todella hyvin, mutta monen faninkin täytyy myöntää, että markkinointi ei ole heidän vahvuus. Vaatii melkoisen asiantuntijan, että Orientin mallinimistä pysyy perillä. Alla on meidän yritys selventää Orientin sukelluskellojen kuten Ray, Ray 2, Mako, Mako 2, Mako 3, Kamasu ja Triton eroja.
Orient Mako tuotesarja julkaistiin jo vuonna 2004 ja vuosien varrella Orient on saanut runsaasti palautetta kellon hyvistä ja huonoista puolista. Muutoksien myötä Orient on julkaissut mallit kuten Mako 2 ja Mako 3. Makosta on tehty myös spin off malleja kuten Mako XL ja Mako XL II. Suurin ongelma nimien epäselvyydessä on se, että Mako ei ole valmistajan oma nimi tuotesarjalle eikä Mako sanaa välttämättä löyty Orientin verkkosivuilta juuri ollenkaan. Mako nimitys tuli yhteisöltä, eikä valmistajalta, jonka takia kellojen nimet eroavat eri kauppojen sivuilla.


Mako XL sai nimensä Orientin järjestämän äänestyksen perusteella. Kellon kuori on halkaisijaltaan 44,5 mm eli 3 mm Makoa suurempi. Paksuus nousi myös pari millimetriä 13,3 mm. Kello on teknisesti lähes sama kuin alkuperäinen Mako ja siinä on sama Orientin 46943 koneisto.
Mako 3 / Kamasu mallit
Mako III sarjan olemassa olo on kyseenalainen. Joidenkin mielestä kellosarja on olemassa. Joidenkin mielestä Kamasu sarjan kellot ovat Mako 3 kelloja. Mikäli Mako III on olemassa niin niissä on Orientin F6922 koneisto ja kellotaulu pelkillä indekseillä kuten Mako 2 USA mallissa. Mako III mallin tärkein tunniste on kaksi suoraa tunti-indeksiä kello 12 kohdalla.
Kamasu ja Mako kellon erot
![]() | ![]() |
---|
Kamasu ja Mako kellot perustevat eri kokoiseen kuoreen, jonka takia koossa on lähes 2 mm ero. Mako 3 halkaisija on 43,6 mm ja Kamasun 41,8 mm. Toinen tärkeä ero ulkonäössä on erilainen muotoilu kello 12 kohdalla olevassa indeksissä sekä osoittimissa. Teknisesti suurin ero kellojen välillä on Mako kelloista löytävä mineraalilasi, kun taas Kamasussa on kovempi safiirilasi.
Orient Ray / Ray 2 sukelluskellot
Orient Ray sarja edustaa ulkonäön osalta enemmän perinteistä sukelluskelloa, jossa tunti-indeksit ovat pyöreitä pallukoita, eikä sporttisia viivoja kuten Mako ja Kamasu kelloissa. Pyöreään pallukkaan mahtuu enemmän pimeässä loistavaa maalia, jonka ansiosta Ray kelloissa on kenties paras luettavuus pimeässä ja veden alla. Ray kellossa myös osoittimet ovat Mako kelloja paksumpia samaisesta syystä. Teknisesti Ray 2 ja Mako 2 kellot ovat lähes identtisiä eli suurin ero on tämä tyyliero kellotaulussa Makon sporttisen yleiskellon ja Rayn sukellukseen keskittymisen välillä.
Orient Triton kellot
Orient Triton kellon suurin ero muihin Orientin suklareihin lienee kruunun sijoittaminen kello 4 kohdalla. Triton kelloissa on myös hieman parempi ISO6425 tason sertifikaatti todelliseksi 200 metrin sukelluskelloksi, kun monet esimerkiksi Mako ja Kamasu kelloissa ei kyseistä sertifikaattia ole, vaikka Orient ne laskeekin 200 metrin vesitiiviys luokituksen alaiseksi. Koneiston ja ominaisuuksien osalta Triton on samalla linjalla muiden modernien Orient sukelluskellojen kanssa eli käyntivara on 40 tuntia ja koneisto tukee hackingia sekä vetämistä kruunusta. Kellotaulussa on Ray tyylisesti loistava luettavuus pimeässä ja sitä suojaa safiirilasi.
Orient Kano / Kanno kellot
Orient Kano / Kanno kellot tunnetaain jossain piireissä myös Mako XL 2 mallinimellä. Orient Kano kelloissa kuorenläpimitta on kasvanut pari milliä 45,5 milliin ja kello on vahvasti Mako 2 inspiroima. Kellosarja oli alunperin nimetty Kano nimiseksi, mutta lausumisen helpottamiseksi Orient uudelleen nimesi kellosarjan Kannoksi, vaikka kello pysyi samana. Kano sarjan kellot sisältävä Orientin uudehkon F6922 koneiston, joka löytyy Mako 2 / Kamasu / Ray 2 kelloista eli kello on teknisesti käytännössä sama, mutta koko on suurempi.
Orient M-force kellot
Orient M-force kellot kuuluvat myös Orientin XL kokoluokan kelloihin sillä kuoren läpimitta on 45 mm. M-force kelloissa on muita Orienteista poikkeava muotoilu ja kellotaulun osoittimet ja indeksit ovat ihan eri näköiset kuin muissa Orient suklareissa. Kellon kuori on tietenkin myös eri näköinen. M-force on ISO 6425 standardin mukainen sukelluskello eli se saattaa olla tuotetietojen perusteella Orientin paras sukelluskello. Tämän lisäksi M-forcessa on kellon kehyksellä minuuttien sijaan ilmansuunnat muista Orienteista poiketen.
Yhteenveto
Orient sukelluskelloa valitessa teet käytännössä seuraavat valinnat
- Kellotaulun ulkonäkö. Mallit joissa on tunti-indeksit suorin viivoin ovat sporttisia yleiskäyttöisiä sukelluskelloja, kun taas pyörein indeksein varustetut mallit keskittyvät hyvään luettavuuteen pimeässä ja veden alla tyylistä välittämättä. Kellosarjoissa on myös eri yhdistelmiä kellotaulun ja kellon kehyksen värejä. Kellon ulkonäön tulisi olla omaan makuun sopiva sillä muuten kellot ovat teknisesti hyvin lähellä toisiaan.
- Kellon koko tulisi olla omaan ranteeseen sopiva eli suureen ranteeseen suuri kello ja ohuempaan ranteeseen pienempi kello. Orient Kano ja Mako XL tarjoavat 4 mm suuremman läpimitan kuin esimerkiksi Kamasu.
- Koneiston tarkkuus ja ominaisuudet ovat uudemmissa Ray 2, Mako 2, Triton jne. kelloissa parempia. Mikäli koneiston malli on F67 tai F69 alkuinen niin koneistossa on tuki hackingille eli pysähtyvällä sekuntiviisarille, käyntijousen vetämiselle kruunusta ja koneisto on hieman vanhempaa 46943 koneistoa tarkempi
- Orient Triton ja M-force kellot ovat ISO-sertifioituja sukelluskelloja, kun taas muissa sertifiointi on tehty vain Japanin omien standardien mukaiseksi.